Home » cara nak atasi masalah Senggugut..

cara nak atasi masalah Senggugut..

haii2..  tengah buad ape 2 sume,,, hehe.. da lame "kot" x update entry.. mybe aku bz..haha. (bussy laa cngat kan)..  Hari nih aku just nk post pasai Senggugut.. ahaa..senggugut,"penyakit" just for women. hehe..
Cukup bulan, ada sesetengah pempuan yg rasa senggugut nih,ade yg rileks je. yg rileks 2 huntong laa kan..kalau aku pulak, time2 jerk.kdang2 terasa,kadang tak terasa. ikt mud la plak. ahaha.. kalau banyak tension,mula la dtg bnyak perasaan.. n marah laa,xbermaya laa,macam2 laa. haa.. sekarang ni aku nak bagi tips  petua, camane nak kurangkan  hlangkan Senggugut.. ni petua tradisional taw.. :
Petua 1

Ambil sembilan biji pinang tua, dibakar tanpa minyak hingga menjadi arang, dan kemudian ditumbuk hingga halus. Campurkan serbuk pinag bakar itu dengan secawan air suam dan minum selama sembilan hari berturut-turut dari hari pertama datang haid.

Petua 2

Ambil segenggam halia, tumbuk hingga lumat dan masukkan ke dalam segelas air suam. Apabila halia mendap minum air tadi didahulukan dengan selawat.

Petua 3

Minum air rebusan rumput jarum emas atau rumput rempah padang atau rumput cengkih
padang semasa kedatangan haid atau sebelumnya.

Petua 4

Campurkan serbuk halia atau halia yang ditumbuk lumat dengan serbuk lada hitam . Kuantiti sama banyak antara kedua-dua bahan. Isikan dalam kapsul kosong. Makan 2 biji selepas makan tengahari dan malam 2 minggu atau seminggu sebelum haid.

Petua 5

Semasa sakit ketika haid, minumlah air teh pahit tanpa gula.

Da dapat.
.so sape2 yang ad sakit ni, bole la try2 petua dari moyang kita ni.. kebiasaannya petua dulu2 lebih baik dari memakan ubat ubatan dari hspital.. bukan kata hspital x OK, tapi kadang2 nak jugak try ubat dari kampung kenn.. huhu..
..........

✿ Kalau Sudi, Sila Lah Komen.. Wink2 ✿

1 ulasan:

cik azLyzah⊙.☉ berkata...

Wooowwww...info ne lah yang Cik cari.Trima kasihhh....boleh di amalkan nanti^^